PONIEDZIAŁEK 21.05.2018 r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste ) z masłem i papryką. Jajecznica ze szczypiorkiem. Kawa zbożowa/ Herbata z cytryną. Makaron na mleku. 

OBIAD: Zupa ogórkowa. Gulasz z indyka, ryż mieszany, surówka z pora, marchwi i jabłek. Kompot z aronii.

PODWIECZOREK: Pieczywo mieszane (wieloziarniste) z masłem, pastą z makreli wędzonej i jajka, z ogórkiem kiszonym. Herbatka z cytryną. Winogrono zielone.

Alergeny: 1,3,4,7,9.

WTOREK 22.05.2018 r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste) z masłem, sałatą, serem żółtym, rzodkiewką i ogórkiem świeżym. Kawa zbożowa/ Herbata z cytryną. Zacierka na mleku.

OBIAD: Zupa kalafiorowa. Porcja kurczaka pieczonego, ziemniaki z koperkiem, jarzynka z buraczków i jabłek. Woda mineralna z cytryną i listkami mięty.

PODWIECZOREK: Ryż na gęsto. Chrupki kukurydziane. Gruszka.

Alergeny: 1,7,9.

ŚRODA 23.05.2018 r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste) z masłem, sałatą, szynką gotowaną, pomidorem i szczypiorkiem. Kawa zbożowa/Herbata z cytryną. Kasza manna

na mleku.

OBIAD: Zupa barszcz ukraiński. Pyzy na parze z serem białym, dżemem owocowym

i śmietaną. Woda mineralna z cytryną i listkami mięty. Marchewka surowa.

PODWIECZOREK: Sok owocowo-warzywny. Banan.

Alergeny: 1,3,7,9.

CZWARTEK 24.05.2018 r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste) z masłem, serem białym i miodem. Kawa zbożowa/ Herbata z cytryną. Ryż na mleku. Borówka amerykańska.

OBIAD: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej. Makaron z mięsem i sosem słodko-kwaśnym. Kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z bananami. Bułeczka graham z masłem.

Alergeny:1,3,7,9.

                                PIĄTEK 25.05.2018 r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste) z masłem, sałatą, jajkiem, kiełbaską żywiecką, rzodkiewką i ogórkiem świeżym. Kawa zbożowe/Herbata z cytryną. Płatki jęczmienne na mleku.  

OBIAD: Zupa grochowa. Wątróbka drobiowa duszona z cebulką, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z kiszonej kapusty.  Kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK: Ciasto biszkopt z galaretką owocową i masą jogurtowo-truskawkową. Kakao naturalne.

Alergeny: 1,3,7,9.

Godziny wydawania posiłków: Śniadanie 08:30 / Obiad: 11:30 / Podwieczorek: 14:30 Woda mineralna i mleko podawane według potrzeb dzieci.

 

ALERGENY

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkie prawa zastrzeżone ©

Realizacja: Superszkolna.pl

Zaszyfrowany adres tej strony